صافکاری حرفه ای
امروزه با توجه به این که قیمت های خودرو بسیار افزایش داشته و در حال افزایش است و همچنین تمایل مردم برای خرید خودروهای دست دوم بیشتر شده است. صافکاری حرفه ای خودرو نیز از اهمیت زیادی برخوردار گشته است.
فرورفتگی ها و آسیب دیدگی های پس از حادثه می تواند تاثیر کم تا بسیار زیادی بر روی قیمت خودرو بگذارد.افراد برای جلوگیری از افت قیمت خودرو خویش برای تعمیر و مرمت خودرو خود به دنبال صافکاری حرفه ای می گردند.
نکته ی قابل توجه این است که برای گرفتن یک نتیجه عالی حاصل از صافکاری افراد به دنبال یک مرکز صافکاری حرفه ای میگردند.
اگر که آن مرکز حرفه ای نباشد و صافکار از مهارت کافی برخوردار نباشد ، نتیجه ی قابل قبولی را برای مشتری به ارمغان نمی آورد.
صافکاری
صافکاری به مجموعه اقداماتی که صافکار برای تعمیر و ترمیم خودروی آسیب دیده انجام میدهد گفته می شود.
صافکاری را می توان یک هنر دانست. یک صافکار حرفه ای در پی آن است که با هنر و دقت و حوصله بدنه خودرو را به شکل روز اول بازگرداند.
صافکاری شامل انجام مواردی مانند صافکاری بی رنگ، صافکاری و نقاشی است.
هنگامی که خودروی شما به دلیل تصادف ، برخورد اجسام، اصابت تگرگ یا موارد دیگر دچار آسیب دیدگی می شود . شما برای مرمت و تعمیر خودروی خود به صافکاری مراجعه خواهید کرد . در آن صورت صافکار تصمیم می گیرد که از کدام روش صافکاری بهره بگیرد.
صافکار با توجه به نوع آسیب دیدگی ، شدت آسیب دیدگی، میزان عمیق یا سطحی بودن آسیب دیدگی صلاح می بیند که از کدام شیوه برای مرمت خودرو استفاده کند.
هنگامی که شدت آسیب دیدگی زیاد باشد و اتومبیل بخشی از رنگ خود را از دست داده باشد صافکار از روش صافکاری با رنگ بهره می گیرد.
زمانی که شدت آسیب دیدگی کم باشد و رنگ خودرو بعد از حادثه تغییری نکند ، صافکار از روش بدون رنگ یا pdr بهره میگیرد.
انواع صافکاری
صافکاری به دو دسته ی کلی بدون رنگ و با رنگ تقسیم می گردد.
که در ادامه با انواع و اقسام آن آشنا می شویم و همچنین با روش انجام هر کدام آشنا خواهیم شد.
صافکاری با رنگ
در برخی از تصادفات شدت اسیب دیدگی به قدری زیاد است که بهره از صافکاری بدون رنگ کافی نیست.
در این صورت صافکار باید از روش صافکاری با رنگ کمک بگیرد.
صافکار در این روش پس از صاف کردن و فرم دادن بدنه خودرو باید به نقاشی و رنگ بپردازد.
در صافکاری با رنگ همه ی مراحل صافکاری بدون رنگ انجام می شود . تنها تفاوت این است که ابزارهای صافکاری در این دو روش با یکدیگر تفاوت دارند.ابزار های صافکاری در روش با رنگ زمخت ترو محکم تر از صافکاری بدون رنگ می باشد .
مثلا قالب تنه ای که در صافکاری با رنگ استفاده می شود سطحی دانه دانه و زمخت دارد. تا ورق خودرو راحتتر بالا بیاید و صاف شود. درحالی که قالب تنه صافکاری بدون رنگ حالتی آیینه ای و کاملاً صیقلی دارد.
بعد از فرم دادن و صاف کردن قسمت مورد نظر بدنه، رنگ آن قسمت که قرار است نقاشی شود توسط شخص صافکار تراشیده میشود.
صافکاری با رنگ خود به سه بخش تقسیم میشود:
- بدون تراش رنگ (با استفاده از کمی بتونه)
- با تراش کامل رنگ (که به بتونه سنگی و فوری نیاز است)
- روش بادگیری (که هم نیاز به سنباده و هم بتونه کشی دارد)
صافکاری بدون رنگ
صافکاری بدون رنگ یا همان صافکاری PDR (Pointless dent repair) به معنی تعمیر بدنه خودرو بدون رنگ است و در مواردی که آسیب های بدنه خودرو کم بوده و بدون نیاز به اعمال ضربات شدید، بدنه خودرو ترمیم شده به کار گرفته می شوند. مهم ترین ابزار انجام این روش میله pdr است که دارای استحکام فراوانی بوده و از جنس فولاد با آلیاژ های متفاوت هستند. این میله ها ناهمواری های زیرین خودرو را به خوبی برطرف کرده و مانع از موج آن ها می شوند.
بتونه چیست؟
بتونه لایه ای برای اصلاح برخی از محدودیتها در صافکاری با رنگ و ارائه سطحی صاف و یکدست برای نقاشی است.
روش بادگیری چیست؟
دستگاه بادگیری
پس از وارد شدن آسیب به بدنه خودرو هنگامی که ورق قسمتی از فلز در بدنه خودرو شما به اصطلاح کش می آید .یا دچار دفرمگی می شود. در این هنگام به این علت که تحت هیچ شرایطی و با استفاده از هیچ دستگاهی نمی توان آن را به حالت اولیه برگردانیم. صافکار حرفه ای از دستگاه بادگیری در صافکاری بدون رنگ با دستگاه استفاده میکند. این دستگاه با گرم و سرد کردن قسمت کش آمده مجدد، استحکام فلز را بازیابی می کند.
در واقع زمانی از این نوع صافکاری استفاده میشود که صافکار حرفه ای بعد از انجام مراحل صافکاری به نتیجه نرسیده باشد. زمانی این اتفاق می افتد که در واقع خودروی شما به شدت آسیب دیده و تغییر حالت داده باشد.و دیگر صافکار حرفه ای نتواند از روش های معمول صافکاری برای ترمیم و تعمیر بدنی خودرو استفاده نماید.
بادگیری دقیقا شبیه آن روشی است که آهنگر ها برای فرم دهی و ساختن قطعه های فلزی استفاده می کنند. در روش بادگیری خودرو صافکار حرفه ای با استفاده از یک وسیله گرماده به محل مورد نظر گرما وارد می کند. هنگامی که به این محل گرما وارد می کند آن ساختار فلزی خودرو پس از تصادف به هم میریزد. در آن صورت صافکار میتواند با توجه به فرم پذیری فلز فرم دلخواه خود را به بدنه خودرو بدهد.
انواع بادگیری بدنه خودرو
- بادگیری بدنه خودرو در صافکاری با رنگ
- بادگیری بدنه خودرو در صافکاری بدون رنگ
بادگیری بدنه خودرو در صافکاری با رنگ
در گذشته بادگیری بدنه اتومبیل تنها در این دسته انجام میشد. اگر چه هنگامی از این روش استفاده میشد که آسیب دیدگی بدنه خودرو زیاد بود. معمولاً در صافکاری با رنگ آسیب زیادی به بدنه وسیله نقلیه وارد شده بود.
علت دیگری که وجود دارد این است که در گذشته دستگاه هایی که گرما ایجاد می کردند باعث سوختگی رنگ خودرو می شدند. در نتیجه رنگ خودرو آسیب می دهید و هنگامی که رنگ وسیله نقلیه آسیب ببیند در دسته صافکاری با رنگ تقسیم بندی می شود.
بادگیری بدنه خودرو در صافکاری حرفه ای بدون رنگ
اصول اولیه بادگیری بدون رنگ گرما دهی می باشد. با توجه به اینکه دستگاه هایی که در گذشته برای این روش استفاده می شد سبب سوختگی رنگ می شد. واگرچه صافکار حرفه ای نمی توانست صافکاری خود را بدون رنگ انجام دهد. امروزه با توجه به پیشرفت علم و ساخته شدن سشوار های صنعتی این مشکل برای بادگیری حل شده است. این روش بدین صورت است که با ایجاد گرما توسط سشوار های صنعتی صافکاری خود را آسان تر است. و صافکار حرفه ای میتواند بدون داشتن دغدغه سوختن رنگ خودرو مراحل بادگیری را به خوبی انجام دهد. بادگیری بی رنگ یکی از ظریف ترین تکنیک ها در صافکاری حرفه ای خودرو می باشد.
ابزار صافکاری حرفه ای
ابزار صافکاری حرفه ای و بدون رنگ
همانطور که در اوایل این مقاله توضیح دادیم؛
صافکاری حرفه ای بدون رنگ زمانی توسط صافکار انجام میشود که ضربه وارد شده به رنگ خودرو آسیبی وارد نشده باشد و رنگ خودرو از میان نرفته باشد. در آن هنگام میتوان از صافکاری حرفه ای بدون رنگ بهره گرفت.
روش صافکاری حرفه ای بدون رنگ روشی ظریف است و ابزار هایی که صافکار در این روش به کار می برد نیز ظریف می باشند.
این ابزار ها شامل :
- تگرگ کش چسبی
- وسایل بتونه کاری
- دستگاه جوش
- پمپ رنگ
- سمباده
- ابزارهای چوبی
- وسایل بتونه کاری
- دستگاه بدون رنگ مغناطیسی
- خشک کن رنگ
- پولیش
- مشتی و قالب تنه
- شاسی کش
- میله های صافکاری
صافکار حرفه ای
یک صافکار قبل از شروع کار کلیه مراحل صافکاری حرفه ای را اعم از با رنگ و بی رنگ و هزینه کار را اعلام میکند.
او می بایست که تمامی قسمت های اضافی روی بدنه مانند دستگیره ها را جدا کند. تا قسمت مورد نظر بدنه ی خودرو برای صافکاری به راحتی در دسترس او قرار بگیرد. او باید به تقارن قطعات جفت مثل درها و گلگیرها توجه مند مه بعد از صافکاری هم سطح هم قرار بگیرند.
او باید به شدت ضربات توجه کند و برای صاف کردن هر قسمت در صورت امکان، چکش را از داخل بدنه به سمت بیرون بکشد.
در صورت نیاز به رنگ او باید دقیقا از کد رنگ بدنه مشخص شده توسط سازنده خودرو استفاده کند. و همچنین از رنگ با کیفیت استفاده کند.چرا که رنگ بی کیفیت به مرور زمان در اثر نور خورشید خواص اولیه خود را از دست می دهد.
صافکار بهتر است قطعات خودر را تعویض نکند. زیرا افت قیمت خودرو در این حالت خیلی بیشتر از ترمیم بی رنگ و با رنگ است.
در صورتی که خودرو شما نیاز به رنگ داشته باشد، این خودرو به اندازه ضربه و رنگ شدگی دچار افت قیمت میشود.
در نتیجه باید در انتخاب صافکار خود بسیار دقت کنید. و صافکاری را انتخاب کنید که بتواند به خوبی بدنه اتومبیل شما را تعمیر و ترمیم کند. و او نهایت تلاشش را کند تا برای خودرو شما ظاهر خوبی را به ارمغان بیاورد.
صافکاری با دستگاه
هنگامی که خودروی شما دچار تصادف و آسیب دیدگی می شود، صدماتی به چشم میخورد که شامل:
فرو رفتگی و دفرمگی بدنه، رنگ پریدگی و خط و خش های عمیق که برای رفع آن ها نیاز است به صافکاری مراجعه کنید. حال کیفیت کار صافکار حیاتی ترین و مهم ترین امر در نتیجه کار و کسب رضایت مشتری خواهد بود. با توجه به پیشرفت تکنولوژی، روش صافکاری سنتی که فقط دو ابزار مشتی و قالب تنه نقش اصلی کار را اجرا می کردند منسوخ شده است. در روش سنتی صافکار با متوسل شدن به پرس ورق بدنه اتومبیل می بایست فرم اولیه قطعه را ایجاد می نمود. روش صافکاری حرفه ای مدرن ابزارهای متفاوتی دارد که شامل:
دستگاه هات باکس، دستگاه نقطه زن، دستگاه بادگیری، دستگاه مکش و چسبی، میله های PDR .
روش های صافکاری بدون رنگ، صافکاری میله ای و صافکاری PDR .
حال به کارایی برخی از این دستگاه ها می پردازیم:
صافکاری حرفه ای خودرو با دستگاه مکش و ساکشن
اکنون برای صافکاری روش های بسیاری به وجود آمده است كه شما می توانید از آنها استفاده كنید. تا بدنه اتومبیل خود را بدون رنگ تعمیر و ترمیم کنید. البته صافکاری هایی كه بدون رنگ در می آیند معمولا شامل آسیب دیدگی های بسیار كوچك می باشد. از جمله این روش ها ، استفاده از دستگاه مکش و ساکشن است.هنگامی که بدنه ی خودرو شما دچار تصادف یا آسیب از طریق تگرگ و … میشود. اتومبیل خود را نزد صافکار خواهید برد تا نهایتا با صافکاری حرفه ای بدون رنگ خودروی شما را تعمیر و ترمیم نماید.
صافکار با ارزیابی آسیب بدنه اتومبیل تصمیم میگیرد بهتر است از چه روشی برایم تعمیر استفاده کند.
امروزه بیشتر صافكاران با استفاده از دستگاه مکش و ساکشن به صافكاری حرفه ای بدنه خودرو ها می پردازند. این روش ها مورد كاربرد بسیاری از افراد واقع شده است.
دو روشی که صافکاران با استفاده از آن به صافکاری حرفه ای بدنه خودرو می پردازند صافکاری با دستگاه مکش و ساکشن می باشد.
بسته به چگونگی آسیب دیدگی از این دو روش توسط صافکار حرفه ای استفاده می شود.
همانطور که میدانید با پیشرفت تکنولوژی روش های گوناگونی برای این کار به وجود می آید. و صافكاران حرفه ای می توانند در این زمینه از روش های گوناگون و پیشرفته تر استفاده كنند.
دستگاه مکش
همچنین تکنسین صافکاری حرفه ای از دستگاه مکش برای ایجاد مکش و فشرده ساختن هوا به طرف خارج بدنه ی خودرو استفاده می کند.
به کمک دستگاه مکش نیز میتوان فشار هوا را نیز تنظیم کرد.
دستگاه مکش به صورت کاملا طبیعی قسمت آسیب دیده یا فرورفته وسیله نقلیه را به محل اصلی خود بازمی گرداند.
از مزایای صافکاری با دستگاه مکش این است که این نوع صافکاری توسط صافکارهای حرفه ای و در مراکز معتبر انجام می شود.
این نوع صافکاری تا حد زیادی از آسیب به بدنه ی اتومبیل شما جلوگیری می نماید.
استفاده از دستگاه مکش در صافکاری حرفه ای
استفاده از دستگاه مکش در صافکاری حرفه ای به سادگی یک فرورفتگی کوچک را از بین می برد.اکنون شما می توانید شبیه سینک ظرفشویی در اتومبیل خود از دستگاه مکش استفاده کنید.
این دستگاه مکش میتواند به خوبی روی درب ها و پنل های جانبی عمل کند. زیرا مکشی که ایجاد می شود به تکنسین کمک می کند که آن فرورفتگی را بیرون بیاورد.
برای اطمینان از درستی این کارمیتوانید از پیستون فنجانی به جای پیستون فلنجی استفاده کنید.چراکه استفاده از پیستون فلنجی باعث میشود مکشی که برای آزاد کردن فرورفتگی نیاز دارید تولید نشود.
برای انجام این کار ابتدا باید پیستون را خیس نمایید و همچنین فرورفتگی را نیز خیس کنید. آن را چند باربکشید و رها شدن آن را مشاهده کنید.
نباید بیش از حد تهاجمی باشید. زیرا ممکن است فرورفتگی خودرور شما به بیشتر از مکشی که یک پیستون می تواند ایجاد کند نیاز داشته باشد.
صافکاری حرفه ای با دستگاه لیزری
یکی از خدمات ویژه ای که در مراکز صافکاری حرفه ای انجام میشود صافکاری با استفاده از دستگاه لیزری است.
در واقع صافکاری حرفه ای با دستگاه لیزری سبب این میگردد که:
با دقت میلی و با سرعت بسیار زیاد و کیفیت بسیار بالا بتوان مشکلات موجود بر روی اتومبیل را از میان برد.
معمولا تکنسین های صافکاری حرفه ای در مراکز تعمیر تخصصی و حرفه ای از دستگاه لیزری برای صافکاری استفاده می کنند.
فواید استفاده از دستگاه لیزر برای صافکاری
- فایده اول: استفاده از دستگاه های صافکاری لیزری: صرفه جویی در زمان و انرژی.
- فایده دوم: پس از صافکاری هیچ اثری از صافکاری باقی نمی ماند و با هیچ روشی نمی توان متوجه صافکاری در آن نقطه از بدنه خودرو شد.
هزینه صافکاری
نخستین موردی که در مورد صافکاری حرفه ای پی دی آر خودرو به ذهن میرسد، هزینه آن می باشد. هزینه این فرایند معمولاً با توجه به چند فاکتور، از سوی تکنسینها و استادکاران صافکاری محاسبه می گردد و به مشتری اعلام میشود.
عواملی مانند مدل و برند وسیله نقلیه، عمق آسیب دیدگی، میزان ضربه، قسمت آسیب دیده، ابزار مورد نیازدر هزینه تاثیر دارند . همچنین میزان سختی کار ،نیاز یا عدم نیاز به خرید قطعه، زمان مورد نیاز در تعیین هزینه صافکاری حرفه ای به روش PDR تأثیرگذار هستند.
مقالات دیگر