صافکاری

صافکاری

در هنگام رانندگی باید سعی کنیم که با رعایت قوانین و مقررات و درست رانندگی کردن از بروز حادثه جلوگیری کنیم. هنگامی که تصادفی بین خودروها رخ می‌دهد ، حداقل خسارتی که به بدنه آن‌ها وارد میشود به صافکاری و نقاشی ماشین نیاز دارد.

در واقع هر چقدر هم که شما با دقت رانندگی کنید ، کسانی هستند که با سهل انگاری باعث بروز تصادف ماشین می شوند.

در این صورت ماشین شما نیازمند به تعمیر و ترمیم می‌باشد. وقتی ضربه به قدری شدید باشد که موجب شکستن قطعات بشود ، نیاز به تعویض آن خواهید داشت. ولی هنگامیکه ضربه آنقدر شدید نباشد که به اجزای فنی ایراد وارد نشده باشد، برای تعمیر اتومبیل، به صافکاری و نقاشی نیاز خواهیم داشت.

در هنگام تصادف ممکن است به قطعاتی از اتومبیل ضربه وارد شود از جمله سپرها، ستونها و سر شاسی ، سینی ، سقف، درها و…

که البته ترمیم و تعمیر هر کدام از بخش‌ها، به روش‌های خاص ، مهارت و تجربه و هنر در صافکاری و نقاشی نیاز دارد.

در این مقاله قصد داریم با صافکاری و روش های نوین در صافکاری آشنا شویم.

روشهای مرسوم صافکاری

در این حرفه ، دو روش کلی وجود دارد:

  1. صافکاری بدون رنگ
  2. صافکاری با رنگ

یکی از این این دو روش بسته به صلاحدید صافکار حرفه ای در نظر گرفته می‌شود.

انواع صافکاری

انتخاب این روش به میزانی که آسیب به بدنه‌ ی خودرو وارد می‌شود ، بستگی دارد. واضح است که هر چقدر آسیب به بدنه خودرو بیشتر باشد، این کار باید با دقت و تجهیزات بیشتری انجام گیرد. به همین علت، برای تعیین انواع صافکاری شامل بدون رنگ و با رنگ، باید به میزان و شدت آسیب دیدگی خودرو توجه شود. انواع صافکاری خودرو به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در خصوص سالم سازی و ترمیم ظاهر بدنه می‌باشد. اتومبیل با اقدامات ذکر شده از نظر ظاهری در حد مطلوبی قرار می گیرد.

صافکاری ماشین اغلب در دو مرحله چکش کاری و رنگ آمیزی انجام می‌گیرد. که این دو مرحله توسط ابزارآلات مخصوصی انجام می شود. آسیب هایی که در تصادفات به خودرو وارد می‌شود مثل تورفتگی ها، برآمدگی ها و همچنین خط و خش های ریز و درشت، توسط مهارت صافکار و وسایل باکیفیت برطرف می‌گردد.

انواع صافکاری برای آسیب هایی در سطح و عمق خودرو انجام می شود. جهت آسیب ها و صدماتی که در بدنه وجود دارد باید علاوه بر چکش کاری از رنگ آمیزی نیز جهت ترمیم استفاده کرد. اما صدمات سطحی اغلب با مهارت صافکار ترمیم می‌شود و نیازی به رنگ آمیزی ندارد. بنابراین می توانیم انواع صافکاری خودرو را در دو نوع بدون رنگ و با رنگ در نظر بگیریم.

معرفی سایر انواع صافکاری خودرو

صافکاری علاوه بر روش های با رنگ و بدون رنگ انواع دیگری دارد که عبارتند از:

  • یکی دیگر از انواع صافکاری خودرو ترمیم بدنه با لیزر است. در این نوع از صافکاری اشعه لیزر به جهت ترمیم استفاده می شود.
  • دیگری استفاده از دستگاه های وکیوم از روش های ترمیم بدنه ماشین است. در این روش ترمیم توسط نیروی خلأ انجام می شود. و این روش نیازی به رنگ ندارد.
  • صافکاری با میله یا pdr یکی از شیوه های نوین مرمت بدنه خودرو محسوب می‌شود. در این روش صافکاری نیازی به رنگ ندارد.
  • یکی دیگر از روش های جدید در صافکاری بدنه استفاده از چسب حرارتی است. در این روش چسب تزریق می شود و سپس با اعمال نیرو تورفتگی ترمیم می شود.
  • به وجود آوردن میدان مغناطیسی نیز می تواند سبب برطرف شدن برآمدگی های بدنه خودرو شود. صافکاری با دستگاه مغناطیسی بدون کوچکترین ضربه ای می‌تواند بدنه را به حالت اولیه باز گرداند.

صافکاری با رنگ

در برخی از تصادفات، شدت ضربه وارده به خودرو به شدت زیاد است. صافکاری بدون رنگ نیز نتیجه دلخواه را برای شما به وجود نخواهد آورد.
بنابراین صافکار، پس از فرم دادن و صاف کردن قطعه مورد نظر، نیاز به نقاشی و رنگ پیدا می‌کند. در این نوع از صافکاری، همان مراحل صافکاری بدون رنگ انجام می شود. فقط این دو در این تفاوت دارند که وسایل مورد استفاده در صافکاری با رنگ محکم تر و زمخت تر از صافکاری بدون رنگ است.

مثلا قالب تنه ای که در صافکاری با رنگ استفاده می شود سطحی دانه دانه دارد و زمخت است. بنابراین ورق خودرو راحت‌تر بالا آمده و صاف می‌شود. در صورتی که قالب تنه صافکاری بدون رنگ حالتی آیینه ای دارد و کاملاً صیقلی است.

پس از فرم دادن و صاف کردن قسمت آسیب دیده، رنگ آن قسمتی که قرار است نقاشی شود توسط شخص صافکار تراشیده می‌شود.
صافکاری با رنگ خود به سه بخش تقسیم می‌شود:
  1. بدون تراش رنگ (که با استفاده از کمی بتونه انجام می‌شود)
  2. با تراش کامل رنگ (که به بتونه سنگی و فوری نیازدارد)
  3. روش بادگیری (که هم نیاز به سنباده و هم نیاز به بتونه کشی دارد)

بتونه چیست؟

بتونه لایه ای برای اصلاح برخی محدودیت‌ها در صافکاری است که با رنگ و ارائه سطحی صاف و یکدست برای نقاشی است.

بادگیری چیست؟

هنگامیکه در تصادف، خودرو به قدری آسیب دیده باشد که پس از صافکاری نیز به حالت اصلی خود برنگردد صافکار از بادگیری قطعه استفاده می‌کند . و با روش‌های مختلفی که برای این کار وجود دارد ورق بدنه را منبسط می کند.

برای مثال در یکی از این روشها ورق را با کاربیت گرم می‌کند . سپس با وارد کردن ضربات اقدام به بادگیری ورق می نمایند، که این روش اصطلاحاً به بادگیری افغانی معروف است.

یا در روشی دیگر، با حرارت خیلی کم و فاصله، ورق را گرم می‌کند. سپس اقدام به بادگیری می‌کنند که این روش به بادگیری رشتی معروف است.

صافکاری حرفه ای

امروزه صافکاری یکی از موفق ترین خدمات حوزه خودرو می‌باشد. با توجه به گسترش خودروها و افزایش تعداد آنها در شهرها، صافکاری و ترمیم آسیب دیدگی خودروها از جایگاه خاصی برخودار گردیده اند.

با توجه به افزایش قیمت اتومبیل و روی آوردن مردم به خرید اتومبیل های دسته دوم، صافکاری حرفه ای خودرو از اهمیت زیادی برخوردار است. معمولا هر لکه، فرو رفتگی، برآمدگی یا رنگ ریختگی بدنه خودرو می تواند قیمت آن را تا حد زیادی کاهش دهد. این موضوع سبب شده که صاحبان خودرو برای جلوگیری از افت قیمت اتومبیل خود، ماشین های تصادفی خود را به یک صافکار حرفه ای بسپارند. تا با انجام یک صافکاری حرفه ای، بدنه خودرو مانند روز سالم دیده شود و اتومبیل با کاهش قیمت شدیدی مواجه نگردد.

ابزارهای نوین صافکاری

هرچه استفاده انسان از اتومبیل گسترش می‌یابد به همان نسبت میزان تصادفات نیز افزایش می‌یابد. بدنه خودرو همانند لباسی خودرو را در برابر آسیب‌های خارجی، ضربات، تغییرات دما و بارش‌های جوی محافظت می‌نماید. بدنه اتومبیل ها در صورت آسیب دیدگی نیازمند متخصصین صافکاری برای تعمیر بدنه خودرو می‌باشد. آسیب‌های وارده به بدنه اتومبیل می‌تواند کوچک یا بزرگ باشد که با استفاده از روش‌های متفاوتی در صافکاری قابلیت مرمت دارند. ابزار صافکاری یکی از مهمترین فاکتورهای یک صافکاری مناسب و حرفه ای است. امروزه ابزار صافکاری با توجه به رشد صنعت خودرو در دنیا از تحول زیادی برخودار شده است.
صافکاری با قالب تنه (سنتی)

صافکاری سنتی دارای نقطه ضعف بسیاری بوده است. تنها صافکاران حرفه ای قادرند با استفاده از صافکاری سنتی و ابزار آن یک کار بی عیب را در صافکاری به شما تحویل دهند. صافکاری سنتی با استفاده از ابزار مشتی و قالب تنه در بسیاری از صافکاری‌های قدیمی تهران و شهرستان‌های ایران همچنان ادامه دارد. البته این روش پاسخگوی ماشین‌های قدیمی می‌باشد و درباره نیاز ماشین‌های لوکس خارجی جوابگو نیستند.

صافکاری بی رنگ

امروزه با توجه به افزایش قیمت خودرو، صافکاری بی رنگ به عنوان ترفندی برای جلوگیری از کاهش قیمت ماشین‌های تصادفی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. صافکاری بی رنگ یکی از اصلی ترین خدمات در هر صافکاری است. یک صافکار حرفه ای باید تلاش کند آسیب های وارده به بدنه خودرو را با استفاده از صافکاری بی رنگ ترمیم نماید.
صافکار حرفه ای باید میزان آسیب وارد شده به اتومبیل را تشخیص دهد. با توجه به آن تصمیم به تعمیر بدنه با استفاده از صافکاری بی رنگ، صافکاری و نقاشی یا تعویض قطعه می گیرد. در برخی موارد شدت آسیب به قدری وسیع است که صافکار ناگریز است قسمتی از بدنه خودرو را برای رفع آسیب دیدگی برش بزند. و برای ترمیم بهتر قسمت صدمه دیده ماشین ناچار به رنگ زدن آن قسمت است.
گاهی که ضربات وارده به بدنه اتومبیل شدید نبوده و باعث ایجاد خراش و پارگی در بدنه اتومبیل نمی‌گردد. بنابراین صافکار با انجام تقه گریسی بدنه تو رفته یا قر شده اتومبیل را صاف می‌کند. تقه گریسی قسمتی از صافکاری است. این روش بدون استفاده از برش و رنگ کاری به ترمیم بخش آسیب دیده منجر می‌شود و مانند روز اول می شود.

متخصصین، صافکاری بدون رنگ را چگونه انجام می‌دهند؟

ابتدا صافکار باید قطعات اضافی را باز کند. سپس با استفاده از سمباده و آب به طور کامل به تمیز و صیقلی کردن قسمت مورد نظر بپردازد.
در مرحله بعد بخشی را که نیاز به صاف کردن دارد ،از طریق شعله مستقیم، در پشت قطعه گرم می کنند. تا اینکه بدنه نرم شود و خاصیت چکش خواری آن بیشتر شود.
با استفاده از چکش، مشتی ها، و قالب تنه، ضرباتی را صافکار به قسمت مورد نظر وارد می‌کند. در نهایت آن قسمت از بدنه را به فرم صحیح می‌رساند.
صافکار با قرار دادن آن قطعه بدنه در زیر نور آفتاب، شروع به موج گیری مرحله به مرحله و ترمیم خطوط و قوس ها می‌کند. این کار با استفاده از مشتی ها و قالب تنه مخصوص صافکاریِ بی رنگ و با انواع فنرها در شکل‌های مختلف انجام می گیرد.
پس از مرحله موج گیری کامل، صافکاری بدون رنگ خودرو به قلم گیری برخی قسمتها نیاز پیدا می کند.
در این قسمت، متخصص باید رنگ خودرو را ساخته و با قلم مو های مخصوص رنگ، رنگ را روی بخش های رنگ پریده بگذارد. پس از گذشتن چند روز و خشک شدن، روی نقطه قلم گیری شده را با سمباده ، آن قدر باید بتراشد که رنگ با بدنه هم سطح شود. در پایان نیز باید قسمت مورد نظر را به صورت کامل پولیش کند. صافکاری بدون رنگ به روش تقه گریسی
اگر ضربه در هنگام تصادف به قدری نباشد که به رنگ و ورق خودرو آسیب برسد ، صافکاری اصطلاحاً به روش تقه گریسی انجام می‌شود.
برای صافکاری بی رنگ، چرب کردن بدنه با استفاده از گریس و صاف کردن ورق یکی از روش های قدیمی و مرسوم است. به همین روش تقه گریسی میگویند.
صافکاری بدون رنگ، روش های مختلفی از جمله، تقه گریسی، حرارتی و با استفاده از نور خورشید دارد. تمیزی کار نیز بستگی به هنر صافکار و تجربه او دارد.

صافکاری حرارتی

صافکاری حرارتی مهمترین بخش صافکاری است. این روش می تواند به تنهایی بدون رنگ آمیزی بدنه خودرو مورد استفاده قرار گیرد.

صافکار حرفه ای در این نوع صافکاری با شناسایی دقیق محل آسیب دیده به بازنمودن قطعه اقدام می‌کند. با توجه به اینکه بدنه اتومبیل از قطعات زیادی تشکیل می شود که هریک از آنها امکان جدا سازی و حتی تعویض دارد. پس از جداسازی قطعه با استفاده از سمباده و آب ، سطح داخلی قطعه را سمباده زده تا دید مناسبی برای وارد کردن ضربات بیابد. پس از آن قسمتی که برای چکش کاری از پشت مشخص شده ، توسط دستگاه‌های حرارتی، در معرض شعله مستقیم قرار می گیرند.

حالا آهن به کار رفته در آنها نرم شده و خاصیت چکش خواری پیدا می‌کند. سپس صافکار با وارد کردن ضربات اصولی و حساب شده به وسیله چکش یا مشتی اقدام به صاف کردن قسمت قر شده می کند. پس از طی این مرحله قطعه صاف شده را در معرض نور خورشید قرار می دهد تا مرحله موج گیری و مرمت خطوط را انجام دهد. این مرحله بسیار زیاد حساس است. تنها صافکار حرفه ای و با دقت می توانند موج گیری را به گونه ای انجام دهد که هیچ اثری از آن روی بدنه خودرو باقی نماند. موج گیری شامل ترمیم خطوط و انحناهایی است که در بدنه ایجاد شده است. پس از موج گیری قطعات جدا شده به بدنه متصل می گردند.

مقالات دیگر

اخبار و مقالات مرتبط

  • بیشتر بخوانید!
  • بیشتر بخوانید!
  • بیشتر بخوانید!